maandag 15 december 2008

Kind mag gillen op speelplaats

Uit de Tubantia

DEN HAAG - Kinderen moeten in het speelkwartier op het schoolplein naar hartelust kunnen schreeuwen. Als regels tegen geluidshinder dat onmogelijk maken, dan moeten die worden aangepast. Dat zegde minister Jacqueline Cramer de Tweede Kamer gisteren toe.
Op minstens acht plaatsen in Nederland kunnen kinderen van basisscholen en kinderdagverblijven tijdens pauzes niet naar buiten doordat buurtbewoners met succes klaagden over geluidsoverlast.
In twee gevallen in Heemstede spanden de scholen een juridische procedure aan om het toch mogelijk te maken dat de kinderen buiten kunnen spelen. De Raad van State buigt zich hier momenteel over. De Tweede Kamer wil dat voor scholen en kinderdagverblijven andere normen gaan gelden op het gebied van geluidshinder dan nu het geval is, vergelijkbaar met de regels die gelden voor sportvoorzieningen. De grootste problemen doen zich nu voor bij schoolpleinen die helemaal omsloten zijn door woningen.
Cramer wil de geluidsnormen nu expliciet in het 'activiteitenbesluit' opnemen. Daarin staat aan welke geluids- en milieunormen instanties en bedrijven moeten voldoen.
"Kinderen horen lekker naar buiten te kunnen en te schreeuwen. Ik ga daar meteen mee aan de slag", aldus de PvdA-bewindsvrouw.

Geen opmerkingen: